• Annelies Valentijn

Gastblog: Let op de lichtopleiding

Bijgewerkt: 9 jan 2019


Een van onze docenten heeft een leuke gastblog geschreven op de website van LichtInspiratie ; alles over verlichting voor thuis.

Zoek je een interieurontwerper die jou ook goed kan helpen met je verlichting? Let dan op de lichtopleiding die iemand gedaan heeft.


Mijn achtergrond

Sinds mijn opleiding Interieurarchitectuur werk ik al flink wat jaren als interieur- en lichtontwerper, eerst bij verschillende interieurbureaus, woon- en lichtbedrijven en vanaf 2006 met mijn eigen Studio Valentijn. Ik heb veel ervaring opgedaan met het maken van licht- en interieurplannen voor woonhuizen, kantoorpanden en horecagelegenheden.


Gebrek aan lichtkennis

Architectuur en verlichting zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het kiezen van de juiste lampen voor een interieur blijft een van de lastigste dingen. Veel mensen onderschatten het belang van licht in hun interieur. Zonde eigenlijk, want met goed licht komt een interieur veel beter tot zijn recht. Het valt mij echter op dat er binnen ontwerpopleidingen weinig aandacht is voor verlichting. Ook lijkt het er nog altijd op dat verlichting niet de vanzelfsprekende aandacht heeft van de interieurarchitect of – stylist. Ik zie nog veel ontwerpen waarbij veel aandacht is besteed aan een mooie inrichting met bijpassende lampen, maar waarbij niet gelet is op het lichteffect. Dat moet anders vind ik! Daarom ben ik in 2018 gestart met De Lichtschool .


Een nieuwe lichtopleiding

Samen met gastdocenten leer ik interieurontwerpers, stylisten en medewerkers van woonbedrijven om creatieve professionele lichtplannen te maken. Een goed doordacht lichtplan creëert de juiste balans tussen sfeerlicht en functionele verlichting. Ook leren ze van alles over armaturen, (LED-)techniek, want je kunt je voorstellen een lamp meer is dan een mooi design.

Ga jij binnenkort aan de slag in jouw huis met een interieurontwerper en gaat hij of zij je ook helpen bij de verlichting? Let dan op de juiste lichtopleidingen!


Deze blog is geschreven door Annelies Valentijn Afbeeldingen: Modular, DeltaLight, FLOS, Pinterest , Broeinest, ETC 

niet alle foto's zijn door ons gemaakt. Ben je de fotograaf/eigenaar en wil je dat een foto verwijderd wordt, neem dan contact met ons op. We hebben geprob