• Annelies Valentijn

lichtinspiratie: 48V tracks

Bijgewerkt: jan 10

De spanning op ons Nederlandse elektriciteitsnet bedraagt 220V AC (wisselstroom). De meeste armaturen werken echter op DC (gelijkstroom).Een driver is nodig om de wisselstroom om te zetten in gelijkstroom.


Met ledverlichting besparen we op ons energieverbruik. Een driver is echter nodig om ledverlichting te kunnen gebruiken. Dit toestelletje vormt de spanning van het elektriciteitsnet (220V) om naar 24 of 48V. Een driver in de armatuur maakt deze echter groter qua afmetingen. Ook de warmte van de driver blijft in de armatuur hangen wat dan weer niet zo goed is voor de levensduur van de armatuur.


We zien een nieuwe trend verschijnen; meer en meer willen we de ledverlichtingstoestellen onmiddellijk door DC (48V) aansturen. De driver hoeft dan niet meer in de armatuur zelf maar kan elders op een centrale plaats. Meestal is dit in de elektriciteitskast. Positief gevolg voor de armaturen die kleiner worden, minder warmte afgeeft en dus langer meegaat. Een kleiner armatuur geeft ook meer ontwerpers mogelijkheden. Dit zien we vooral in de rails oplossingen; inbouw en opbouw track worden 48V gestuurd. Dit geeft een scala aan lichtontwerp oplossingen voor restaurants, winkels en kantoor omgevingen.

Zie hieronder een aantal voorbeelden van merken die hun licht programma hebben uitgebreid met 48V track oplossingen. Onder andere FLOS, Nuudo, Modular Lighting en DeltaLight. In de lichtopleiding interieurprofessional zullen we hier inhoudelijk verder op in gaan. Klik hier voor de startmogelijkheden in 2020.
Afbeeldingen: Modular, DeltaLight, FLOS, Pinterest , Broeinest, ETC 

niet alle foto's zijn door ons gemaakt. Ben je de fotograaf/eigenaar en wil je dat een foto verwijderd wordt, neem dan contact met ons op. We hebben geprob