• Annelies Valentijn

lichtinspiratie: CRI of kleurweergave index

CRI (Color Rendering Index) of kleurweergave-index is een waarde van 1 tot 100 die aangeeft hoe accuraat een lichtbron de kleuren van objecten kan weergeven. Daglicht geeft het meest correct kleuren weer en heeft daarom een CRI van 100. CRI wordt uitgedruikt in Ra.


Bij een CRI van 100 worden kleuren het meest waarheidsgetrouw weergegeven. Hoe lager de CRI, hoe minder accuraat kleuren worden weergegeven. In onderstaande foto zie je de invloed van verschillende CRI’s op de weergave van kleuren. Bij een lagere CRI zien de kleuren er grauwer uit, terwijl de kleuren bij de hogere CRI levendiger en accurater worden weergegeven.

Hoe kies ik de juiste CRI?

Hoe hoger de CRI, hoe beter de lamp kleuren weergeeft. Lampen met een CRI tussen 80 en 89 hebben een hoge kleurweergave. Daarmee zijn ze geschikt voor bijna alle toepassingen. Lichtbronnen met een CRI hoger dan 90 hebben een uitstekende kleurweergave. Ze zijn enkel nodig voor de meest nauwkeurige taken die een bijna perfecte kleurweergave vereisen zoals galeries, kapsalons en winkel etalages.

Het is belangrijk om te weten dat CRI onafhankelijk is van de kleurtemperatuur. De kleurtemperatuur creëert sfeer, maar heeft geen invloed op de kleurweergave. Wil je meer weten over kleurtemperaturen klik dan hier.

In de Lichtopleiding Interieurprofessional zullen we hier inhoudelijk verder op in gaan. Klik hier voor de startmogelijkheden in het najaar 2019.beeldbron: rocalux.nl


Afbeeldingen: Modular, DeltaLight, FLOS, Pinterest , Broeinest, ETC 

niet alle foto's zijn door ons gemaakt. Ben je de fotograaf/eigenaar en wil je dat een foto verwijderd wordt, neem dan contact met ons op. We hebben geprob