LED-VERLICHTING VOOR BINNEN OF BUITEN? CHECK DE IP-CLASSIFICATIE!

Net als bij verlichting in huis, kun je ook voor gebruik buitenshuis kiezen uit allerlei soorten armaturen. Die moet veilig zijn én veilig worden geïnstalleerd. Daarvoor neem je uiteraard een elektricien in de arm. Maar hoe beoordeel je wat verlichting voor binnen is en wat bedoeld is voor buiten? Daarvoor is de IP-classificatie bedoeld: die geeft aan of een armatuur geschikt is voor specifieke omgevingsomstandigheden in binnen- en buiteninstallaties.

Hieronder leg ik uit wat de verschillende classificaties betekenen.

WATER & STOF

IP – dat staat hier voor Ingress Protection – is een classificatie die lichtarmaturen classificeert op hun geschiktheid voor gebruik op verschillende locaties, op basis van hoe en of water en/of stof in de armatuur kunnen komen. De IP-classificatie zegt niets over het al dan niet bestand zijn tegen vandalisme of schokken; hiervoor wordt een aparte classificatie gebruikt, IK rating genaamd. Ben je daar nog?

Het eerste cijfer van een IP-classificatie verwijst naar het beschermingsniveau tegen vaste stoffen, waaronder stofdeeltjes, muggen, motten of vliegen. Het tweede cijfer geeft het beschermingsniveau tegen vloeistof aan, waarbij het nummer ook een leidraad is voor reinigingsroutines ter plaatse met behulp van sprays of waterstralen.

Terwijl stofbestendigheidsniveaus oplopen van 0 tot 6, wordt de waterbestendigheidsclassificatie weergegeven in een bereik van 0 tot 9. Als stof- of waterbestendigheid niet relevant is, kan een X worden geplaatst in plaats van een van de cijfers. IP4X zegt dus alleen iets over de stofbestendigheid van de armatuur.

IP-CLASSIFICATIES IN BINNENVERLICHTING

De meeste binnenverlichtingsproducten zijn niet ontworpen voor blootstelling aan water. Hoewel stof of insecten de lampen waarschijnlijk niet zullen beschadigen, zal een stofkap de kwaliteit van het uitgestraalde licht beïnvloeden.
foto

  • IP20- (Gewone)
    Een IP20-classificatie maakt de LED-lamp geschikt voor alle droge toepassingen binnenshuis, zoals kantoren, winkels, slaapkamers en woonkamers.
  • IP40- (niet waterdicht)
    Een IP40-classificatie voorkomt dat insecten in de lampen komen, maar er is geen bescherming tegen vocht.
  • IP42 (druppelbestendig)
    LED-lampen met IP42-classificatie zijn beschermd tegen gereedschap en kleine draden van meer dan 1 millimeter. De lampen zijn bestand tegen een paar druppels water.
  • IP44 (spatwaterdicht)
    IP44-geclassificeerde lampen zijn geschikt voor badkamers en toepassingen die worden blootgesteld aan spatwater.
  • IP-classificaties in buitenverlichting
    LED-verlichtingsarmaturen voor buiteninstallaties zijn ontworpen om zware omstandigheden zoals regen en stof te weerstaan.

IP-CLASSIFICATIES VOOR BUITENVERLICHTING

  • IP54 (Stofdicht, Spatwaterdicht)
    IP54-lampen bieden bescherming tegen stof en spatten, waardoor ze geschikt zijn voor algemeen buitengebruik of vochtige binnenomgevingen.
  • IP64 (stofdicht, spatwaterdicht)
    IP64-producten zijn volledig beschermd tegen het binnendringen van stof en waterspatten vanuit elke richting.
  • IP65 (stofdicht, straalwaterdicht)
    Een IP65-classificatie maakt het product volledig stofdicht met bescherming tegen waterstralen onder lage druk vanuit elke richting.
  • IP66 (stofdicht, waterdicht)
    IP66 betekent dat het product volledig stofdicht is en bovendien beschermd tegen waterstralen onder hoge druk vanuit elke richting.
  • IP67 (Stofdicht, Waterdicht)
    Een lamp met IP67-classificatie is volledig beschermd tegen vaste deeltjes en kan tot 30 minuten lang tot 1 meter diep in water worden ondergedompeld.
  • IP68 (stofdicht, drukwaterdicht)
    Een IP68 fitting is hermetisch afgesloten en geschikt voor continue onderdompeling in water.

IP-classificaties bieden een universeel consistente manier om de waarschijnlijke prestaties van LED-verlichting in veel typische toepassingen en omgevingen te beoordelen.
Als je twijfelt over welke IP-classificatie je nodig hebt voor een specifiek gebruik volg dan een lichtcursus bij de Lichtschool en wij leren je alles zodat jij sterker in je schoenen staat!

beeld: VTwonen.be

Lees meer over de verschillende lichtcursussen

Delen:

Meer zoals dit:

podcast lichtplan leren maken
Interviews

TUNE IN! INTERIEUR TALK OVER HOLLANDS LICHT

Annelies Valentijn, eigenaar van de Lichtschool en Studio Valentijn was als co-host bij Interieur Talk, de wekelijkse podcast van De Interieur Club. Te gast is Rob Cornelissen, oprichter van Dutch Design verlichtingsmerk Hollands Licht.

Lees verder »
verlichting op de trap
Licht tips

Verlichting op de trap – Hoe doe je dat?

Vaak wordt er heel weinig nagedacht over de verlichting bij trappen, en alhoewel er vele oplossingen mogelijk zijn, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden wanneer je een lichtplan voor een trap ontwerpt.

In openbare ruimtes hebben trappen hun eigen norm voor minimale lichtniveaus wat betreft de veiligheid. Dit staat omschreven in de NEN 12464-1
Maar in residentiële projecten zijn er geen regels. Dus gebruik de volgende informatie om een goed onderbouwd en duidelijk verhaal naar je klant te vertellen.

Lees verder »

Download hier ons gratis E-book ‘5 gouden licht-tips’

Verbeter en versterk jouw interieurontwerpen vandaag nog met deze 5 praktische tips!